Zaspokoić ciekawość świata
Nauka nie zawsze idzie w parze z pasją i zainteresowaniami, ale na szczęście daje się je połączyć. Uczniowie uczęszczający na zajęcia z etyki zgłębiają tajniki filozofii, rozwijają krytyczne myślenie, poznają zagadnienia współczesnej psychologii, ale także biorą udział w zajęciach z orientacji zawodowej. W ramach tego zagadnienia grupa starszych dzieci ze szkoły podstawowej i młodzież z gimnazjum w dniu 17.052017r. wzięła udział w warsztatach kulinarnych w Restauracji Sushi Zushi w Warszawie. Poznali tajemnice kuchni japońskiej, dowiedzieli się, jakie cechy powinna mieć osoba, która pracuje w branży gastronomicznej, usłyszeli, że praca, którą się wykonuje zgodnie ze swoim wewnętrznym powołaniem to przyjemność, a pieniądze wcale nie są najważniejsze. Wreszcie mogli własnoręcznie pozawijać wschodnie przysmaki i oczywiście ich skosztować, co nie wszystkim przyszło z łatwością.
Wartością dodaną jest mile i twórczo spędzony czas oraz rozbudzenie ciekawości świata.
Agnieszka Sałańska